Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Máte už zmáknutý time management? Skúste Pomodoro

Time management alebo dobrá organizácia času je v živote študenta alfou a omegou úspechu. Dokázať do 24 hodín natlačiť spánok, jedlo, party, školy, učenie, brigádu, cestovanie a nejaké hygienické návyky je bez plánovania doslova nemožné. Jedna technika by vám však tento problém mohla pomôcť zvládnuť:

 

Pomodoro technika

Pomodoro znamená v preklade paradajka. Prečo paradajka? Lebo kuchynské minútky alebo budíky, ktoré sa na túto techniku využívajú, mali kedysi spravidla tvar malej paradajky. Tá sa natočila napríklad na 25 minút, a keď zazvonila, vedeli ste, že koláč je upečený. 

Ako to funguje?

Pomodoro technika na základe rôznych výskumov počíta s tým, že človek sa nedokáže viac ako 25 minút sústrediť na intenzívnu prácu a vyriešiť tak všetky úlohy na 100 %. Rovnako potrebuje v pravidelných intervaloch oddych. Práve preto sú pracovné intervaly a prestávky nastavené v určitom poradí.

Takto môžete začať:

25 minút práca, 5 oddych, 25 práca, 5 oddych, 25 práca, 5 oddych, 25 práca, 15 oddych. Po každom štvrtom pomodoro by ste si mali dopriať dlhšiu pauzu, a teda 15 minút. Prvé tri pauzy by mali byť krátke, akurát tak na doplnenie tekutín, skontrolovanie telefónu a ponaťahovania sa.

Aký je princíp?

Celý princíp spočíva v tom, že počas 25-minútových intervalov práca sa nesmiete rozptýliť. Žiadny Facebook, záchod ani telefonát. Jednoducho 25 minút absolútneho sústredenia. Naopak. Počas oddychových minút sa na prácu ani nepozrite, máte čas vyčistiť si hlavu. Práve na to slúži minútka, aby ste si vedeli tieto úseky odsledovať. Dnes sú však na to aj aplikácie alebo vám postačí aj klasický budík na telefóne.

Intervaly si prispôsobíte aj sami

Pracuje sa vám lepšie v 20 minútových intervaloch s 10 minútovými pauzami? Nie je problém. Sami si nájdete ideálny pomer intervalov pre čo najvyššiu efektivitu práce. Uvidíte, ako hravo budete zvládať všetky úlohy. 

 

Podklady k záverečnej práci

Nechajte si vytvoriť podklady k vašej záverečnej práci u nás. Profesionálni autori a skvelá cena.

Už od 9€
Objednať

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…