Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

5 výhod zahraničných univerzít oproti slovenským vysokým školám

Prečo mladých lákajú zahraničné univerzity? Je za tým vízia lepšieho uplatnenia, moderné vybavenie škôl za našimi hranicami alebo túžba spoznať aj iný spôsob výučby?

Tu je 5 dôvodov, prečo podľa nás nejeden slovenský študent uprednostní vysokoškolské štúdium v zahraničí…

Výhody zahraničných vysokých škôl

 

1. Pokračovanie v štúdiu

Mnohí študenti volia zahraničnú vysokú z výsostne praktických dôvodov – študovali tam totiž aj na strednej škole, a tak v štúdiu logicky pokračujú na mieste, ktoré poznajú a vyhovuje im. Niektorí zasa dajú šancu slovenskej univerzite, no po niekoľkých semestroch, prípadne po zisku titulu bakalár sa už magisterské alebo inžinierske štúdium odhodlajú absolvovať za hranicami našej republiky.

                                     

2. Školstvo na vysokej úrovni bez nutnosti ovládať materinský jazyk

Také má bez pochýb Dánsko, krajina s vyspelým sociálnym systémom. Obrovskou výhodou vysokoškolského štúdia tu je pre zahraničných študentov to, že nemusia ovládať dánštinu, vystačia si aj s dobrou znalosťou angličtiny. Naviac náklady na štúdium sú tu pomerne nízke, najmä vďaka veľkým sociálnym výhodám, ktoré Dánsko poskytuje aj zahraničným študentom.

 

3. Dôraz na prax

Ako na dánskych univerzitách, tak i na tých holandských nielenže postačuje znalosť angličtiny, prípadne nemčiny, ale dôraz je kladený predovšetkým na prax, čo je prioritou mnohých mladých Slovákov.

 

4. Prestížne univerzity s tradíciou

Kto uprednostní zahraničné štúdium v kolíske európskych univerzít - vo Veľkej  Británii, má záruku, že štúdium na niektorej z prestížnych vysokých tu má cveng, no pokiaľ ide o výšku školného, líši sa školu od školy, odbor od odboru aj krajinu od krajiny, odkiaľ študent pochádza. Kým Škótsko ponúka vysokoškolské štúdium zadarmo, v Anglicku a Walese sa zaň platí.

 

5. Štúdium s neobmedzenými možnosťami

Spojené štáty americké na čele s Harvardom či Yale, kto by nepoznal tieto univerzity? Ak sa však rozhodnete vycestovať za štúdium do Ameriky, musíte rátať s tým, že možnosti sú tu možno neobmedzené, ale taktiež je tu aj úplne odlišný systém života i štúdia, čo môže byť pre Slováka trochu šok (príjemný aj menej vítaný). Za školné si v USA priplatíte, pričom jeho výška závisí od lokality i univerzity, v ktorej študujete.

Nech už sa odhodláte vycestovať na zahraničnú vysokú kamkoľvek vo svete, bez výbornej znalosti minimálne jedného svetového jazyka to nepôjde. A v prípade, že váš študijný pobyt v cudzine nepokryje grant alebo štipendium, to zhltne aj slušné peniaze. Aj preto mnohí naši študenti túžiaci po zahraničnom štúdiu napokon skončia v susednom Česku, ktoré je pre Slovákov stále cenovo najprijateľnejšie aj jazykovo najdostupnejšie.

 

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…