Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Hľadáme si podnájom - Zn.: Internát som nedostal/a

Mladí Slováci sú národ túžiaci po štúdiu, snáď každý má titul alebo nejaký mať chce, preto nečudo, že internát nedostane len tak hocikto.

Sú na nich preplnenejšie poradovníky ako na najluxusnejšie hotely.

Ak ste sa aj vy ocitli v situácii, že ste prijatí na školu, no bez ubytovania, musíte sa poobzerať inde.

Ako si hľadať dobrý podnájom?

Čo rozhoduje?

Všetko je na webe

Internet je pre mnohých najjednoduchšia cesta k hľadaniu privátu. Či už budete hľadať na špeciálnych inzertných weboch, ktoré sú zamerané predovšetkým na študentov, kde majitelia bytov ponúkajú prenájom, no nájdete tu aj inzeráty od samotných študentov zháňajúcich spolubývajúcich (spinkaj.sk či studentskebyvanie.sk)alebo zablúdite na portály všeobecnejšie (bazos.sk, bazar.sk a iné), isto na nejaké zaujímavé ponuky natrafíte.

Máte vyhliadnutý byt… Čo ďalej?

Ak ste si medzi inzerátmi našli študentské bývanie podľa vašich predstáv, prichádza fáza druhá, asi ešte náročnejšia: Overiť, či je ponuka ešte aktuálna, ak áno, dohodnúť sa na obhliadke bytu, a napokon uzatvoriť dobrú nájomnú zmluvu.

Skutočne si dajte záležať. Ak sa bojíte, že s ničím podobným, ako je spisovanie zmlúv, nemáte skúsenosti, vezmite so sebou radšej aj niekoho zbehlejšieho.

My sme zasa zbehlí v písaní bakalárok aj diplomoviek, preto sa na nás v tejto veci pokojne obráťte.

Čo sa však hľadania dobrého privátu týka, tu si musíte poradiť sami.

A tiež sa pripraviť na to, že tak, ako má byt zaujať vás, ani vy nesmiete na majiteľa privátu zapôsobiť odstrašujúco.

 

Dajte si preto pozor aj na toto:
 

  • Nie každý vôbec chce prenajať byt študentom. Ak však zdôrazníte svoju zodpovednosť, najlepšie spomenutím práce, ktorú popri škole stíhate, isto sa bude pán domáci menej obávať prípadných hlučných večierkov či zdevastovania jeho bytu.
  • Zrejme padnú aj otázky, či fajčíte, koľkí budete v podnájme bývať, na ako dlho a či ste už niekedy v priváte bývali.  
  • Trvajte na zmluve a veľmi pozorne si ju prečítajte. Ubezpečte sa, že po jej vypršaní ju bude možné opätovne predĺžiť.
  • Tiež si overte, či je v cene mesačného nájmu zahrnuté aj platenie energií, zvyčajne to tak totiž nebýva. Najlepší spôsob je však aj tak platiť energie každý mesiac podľa toho, koľko ste spotrebovali, aspoň neminiete viac, ako by ste chceli.

Bývať na priváte môže byť skvelé, len si všetko dôkladne ošetrite a nikam sa zbytočne nenáhlite.

 

Pozrite si aj iné z našich blogov.

Alebo Vás zaujíma Prečo som založil VSpráce.sk?

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…