Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Prihlášky na vysokú – Stihnite ich podať včas!

Chcieť ísť na vysokú je jedna vec, ale povedzme si rovno, nie je to len tak. Vyžaduje si to dobré vedomosti a tiež podať prihlášky. Včas a správne vyplnené.

Ak si nie ste naisto s termínmi podávania prihlášok, prípadne Vám nie je jasné niečo iné, čo s touto témou súvisí, čítajte ďalej. Spísali sme pre Vás všetko dôležité, čo musíte vedieť o prihláškach na vysokú školu. Snáď Vám to pomôže.

Termíny podávania prihlášok na VŠ

Vyplnenie a podanie prihlášky na vysokoškolské štúdium je prvým krokom na ceste na univerzitu. Prihlášku, jej vypísanie, ani odoslanie preto neodkladajte na poslednú chvíľu, aby ste sa v dôsledku nejakej nepredvídanej komplikácie nepripravili o možnosť absolvovať prijímačky na vysnívanú školu.

Termíny na podávanie prihlášok si stanovujú jednotlivé vysoké školy samostatne, avšak býva dobrým pravidlom, že tradičným hraničným termínom je pre väčšinu škôl i odborov posledný februárový deň. Výnimku tvoria študijné programy v oblasti umenia či architektúry, kde sa zvyčajne robia aj talentové skúšky. Tu je potrebné odoslať prihlášku skôr, zvyčajne do konca novembra. A naopak na mnohé technické smery je možnosť podávať prihlášky aj behom marca. Pre istotu sa však v dostatočnom predstihu informujte o termínoch podávania prihlášok aj priamo na Vami vybranej fakulte, nech ste si celkom istí.

Formulár prihlášky

Formulár prihlášky na vysoké školy zoženiete ľahko, aj na Vašej strednej, prípadne na internete a už si ju len vytlačíte, no to možno ani nebude potrebné. Čoraz viac univerzít už totiž po novom akceptuje aj podávanie prihlášok v elektronickej forme, pričom formuláre nájdete vždy na stránkach príslušných vysokých škôl.

Čo v prihláške nesmie chýbať

Pri vypĺňaní prihlášky buďte pozorní a vypĺňajte len orámovaný text. Povinné sú údaje o Vás, nezabudnite uviesť aj typ študijného programu, druh štúdia i údaje o vysokej škole.

Prečítajte si skutočne všetky riadky, pretože text je doplnený viacerými poznámkami, pri ktorých prehliadnutí sa budete chytať za hlavu.

Správnosť údajov ešte potvrdíte čestným prehlásením a podpisom. A rozhodne nezabudnite priložiť aj doklad o zaplatení manipulačného poplatku!

E-prihláška na vysoké školy

Elektronická prihláška je novinkou posledných rokov. Oproti štandardnej prihláške býva o čosi výhodnejšia a ako isto uznáte, pre mnohých je takýto spôsob podania prihlášky aj pohodlnejší. E-prihláška je plnohodnotnou prihláškou na štúdium, stačí, keď dôsledne vyplníte všetky  požadované údaje.

Snáď sme Vám pomohli a vypĺňanie či odoslanie prihlášky na vysoké školy už pre Vás nebude strašiakom. Ak by ale predsa len niečo, sme tu. Pokojne sa na nás obráťte.

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…