Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Štúdium na vysokej: Podľa čoho si vybrať tú správnu?

Ako si vybrať vysokú školu? To je otázka. V prvom rade je fajn mať jasno v tom, či a prečo chceme ísť ďalej študovať. A ak to už máme vyriešené, výber študijného odboru by mal zodpovedať našim osobným preferenciám, záujmom a tiež predstavám o živote.

Možno si s tým však stále neviete dať rady. Nič to, trošku vás usmerníme a poradíme.

Štúdium na vysokej: Podľa čoho si vybrať

Otázka: Čo chcem študovať?

Odpoveď nie je celkom jednoznačná. Možno aj preto, že tých otázok, na ktoré odpovede nás dovedú k riešeniu, teda ku vhodnej vysokej, je o čosi viac. Presne 6, tak si ich postupne prejdite a skúste ich aj pravdivo zodpovedať.

1. Baví ma plánovanie a organizovanie?

2. Som skôr precízny detailista?               

3. Som sociálne naladený, chcem pomáhať a angažovať sa v tomto smere?

4. Práca pod tlakom a s veľkým pracovným nasadením, je to pre mňa?

5. Som skôr matematicky zameraný?

6. Túžim sa v budúcnosti venovať poradenstvu alebo inej, obdobnej činnosti?

Idem na vysokú…

Ak ste si prešli vyššie uvedené otázky, malo by to aspoň do istej miery vymedziť vaše nastavenie a prípadné budúce zameranie. Ak túžite zachraňovať životy, ale biológia vám na strednej nešla, zrejme to na doktora nebude. Ale sú aj iné možnosti, ako pomáhať, možno formou sociálnej práce.

Ak ste skôr na počty a zlomky, no túžite hviezdiť v médiách, vyštudujte vy pekne-krásne aj tak radšej tú ekonómiu, ktorá sa vám v živote môže ešte veľakrát zísť a keď sa zadarí, možno aj tou mediálnou hviezdou sa napokon stanete.

Chápete, na vysokej by sme mali rozvíjať naše znalosti aj talent, aby sme sa nimi mohli raz aj živiť. Nik netvrdí, že čo vyštudujem, to aj budem bezpodmienečne robiť, ale rozhodne je lepšou cestou ísť študovať to, v čom sme dobrí a čo nás baví, ako niečo vyštudovať len tak, aby sa nepovedalo, aby bol titul a nemať absolútne žiadnu predstavu o tom, čo bude potom.

Držíme vám prsty, aby ste vy tú predstavu mali a aby sa vám ju aj podarilo naplniť. Na vysokej, ktorú si vyberiete a úspešne absolvujete. Možno aj s našou pomocou.

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…