Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Ako prebieha kontrola originality pri bakalárskej práci?

Kontrola originality, alebo aj kontrola percentuálnej zhody textu v záverečných prácach študentov je pre mnohých tým najväčším strašiakom, ktorý sa zjaví pri nahrávaní elektronickej verzie záverečnej práce do školského systému. Čo by ste o tomto kontrolnom nástroji mali vedieť, aké percento zhody je ešte akceptovateľné a ako ho môžete legálne a jednoducho znížiť?

Kontrola originality a bakalárska práca

V nasledujúcom článku budeme pracovať s verziou, že vaša práca je naozaj váš pravý a originálny autorský text, všetky zdroje použité vo vašej práci ste regulérne ocitovali alebo parafrázovali a prácu odovzdávate s absolútne čistým svedomím, že nie je plagiátom zostaveným z prác iných študentov. Aj v takomto prípade sa však môže stať, že systém vyhodnotí privysoké percento zhody vašej práce s inými prácami v systéme.

Percento zhody v bakalárskej práci

Maximálne dovolené percento zhody v bakalárskej práci je na mnohých školách na Slovensku okolo 30 %. Už pri viac ako 15 percentách sa však na vás a vašu prácu môže oponent pozerať cez prsty. Najčastejším zdrojom vysokého percenta zhody v bakalárskej, ale aj v diplomovej práci a ďalších typoch záverečných vysokoškolských prác bývajú veľké bloky ocitovaného textu.

Tipy pre zníženie percenta zhody

Ak chcete do teoretickej časti vašej práce vložiť veľké množstvo rôznych definícií, poučiek a vysvetlení termínov či problematiky od iných autorov, necitujte ich. Využite radšej parafrázovanie. Ak akýkoľvek text prepíšete vlastnými slovami, existuje len minimálna šanca, že by to systém zachytil ako zhodu. Zdroj však stále poctivo umiestnite aj v zozname použitej literatúry na konci práce.

Použite zahraničné zdroje

Použite zdroje z češtiny, angličtiny alebo iných jazykov, ktoré sami individuálne preložíte. Takýto text, aj keď ide v podstate o citáciu, systém opäť nezachytí ako zhodu a percento sa zase znižuje. Navyše záverečné práce (najmä rigorózne a iné náročnejšie práce) by mali obsahovať čo najviac zahraničných zdrojov od svetových špičiek na danú problematiku.

Základom je originálna téma a autorský text

Nízke percento zhody najlepšie dosiahnete vtedy, ak bude celá práca unikátnym a originálnym autorským dielom. Bakalárska práca ešte môže byť ako tak akýmsi kompilátom cudzích myšlienok a vyvodenie záverov vďaka porovnaniu rôznych prístupov, no aj v tomto prípade sa snažte do práce zaradiť čo najmenej blokov citovaného textu. Síce vďaka nim rýchlo rastie rozsah, no s ním rastie aj percento zhody. Ak chcete mať v práci nízke percento zhody, nechajte si podklady spracovať autormi na našom portáli.

 

 

Podklady k bakalárskej práci

Nechajte si vytvoriť podklady k vašej záverečnej práci u nás. Profesionálni autori a skvelá cena.

Už od 9€
Objednať

Efektívne učenie na skúšky - ako sa naučiť veľa za krátky čas

  Učenie na vysokej škole môže byť časovo aj tematicky náročné, ale sú existujú metódy, ako sa naučiť veľa za krátky čas. V tomto čl…

Prokrastinácia vysokoškolských študentov. Príčiny, následky a ako s ňou bojovať

Prokrastinácia - odkladať úlohy na neskôr. Pre mnohých študentov vysokých škôl je to nepriateľ, ktorý ich sprevádza po celú…

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…