Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Ako správne pracovať s literárnymi zdrojmi v záverečnej práci?

Veľa študentov sa venuje ekonomickým smerom a nemôžeme sa tomu čudovať. Ich využiteľnosť je na Slovensku obrovská a dobrý ekonóm sa nestratí. Ako však napísať dobrú záverečnú prácu a úspešne ukončiť štúdium?

Ekonómia vs. Ekonomika

Na začiatok si dajte dohromady to, o čom vlastne chcete prácu písať. Ekonómia je v podstate teória, pri ekonomike sa bavíme o nejakej konkrétnej analýze, napríklad pri nejakom výrobnom závode alebo o rozpočte nejakej krajiny.

Oslovte firmy

Tu sa dostávame k výborným témam, ktoré môžete spracovávať. Ekonomická analýza rozpočtu nejakej firmy alebo jej výnosy a porovnanie s konkurenciou... možností máte naozaj veľa a priamo podnikatelia vám môžu poradiť.

Zabudnite na nudnú teóriu

Nesnažte sa komisiu znudiť dlhými poučkami a teoretickými hlúposťami. Oni ich aj tak veľmi dobre poznajú. Zaútočte na nich skutočnými údajmi, ktoré ste zozbierali počas vášho terénneho výskumu a ktoré ste spracovali.

Pozor na terminológiu

Podobne, ako ekonómovia neznášajú zamieňanie termínov ekonómia a ekonomika, neznášajú to aj pri iných typoch odborných termínov. Ak neviete, čo znamenajú niektoré termíny, nikdy nepresvedčíte komisiu o svojich kvalitách.

Váš výsledok nemusí byť exaktný

Mal by byť však aspoň dostatočne presvedčivý a podložený dostatočným množstvom rozumných argumentov. Aj negatívny výsledok je výsledok a pri ekonomike to platí dvojnásobne.

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…