Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Je predhovor v bakalárskej práci povinný?

Predhovor je jedna z častí záverečnej práce, ktorá v mnohých prácach chýba. Je predhovor povinný? Prečo by ste sa mali rozhodnúť pre jeho zaradanie do vašej bakalárskej práce? Na túto aj ďalšie otázky si odpovieme v dnešnom článku, kde si kompletne rozoberieme túto časť záverečných prác.

Predhovor a bakalárska práca

Predhovor je jedna z úvodných kapitol bakalárskej práce, ktorá nie je tak úplne formálna a môžete sa pri jej písaní trochu odviazať. Neobsahuje informácie o samotnej práci, ani o téme, žiadne odborné termíny, ale ani poďakovanie rôznym ľuďom, na čo je určená samostatná strana vo vašej bakalárskej práci.

Nie vždy je predhovor povinný

Predhovor bakalárskej práce nie je povinný na každej fakulte. Množstvo vysokých škôl ho vôbec nevyžaduje ako súčasť záverečnej práce a nebýva tak pravidlom, že ho študenti zakomponujú do práce. Ak sa ho však rozhodnete napísať, mali by ste pritom dbať na niekoľko dôležitých vecí.

Predhovor, resumé, abstrakt

Predhovor by podobne ako resumé alebo abstrakt práce nemal mať rozsah, ktorý by prekročil dĺžku jednej normostrany. Mal by byť napísaný slušným a akademickým štýlom, no pokojne trochu neformálnym. Predhovor sa uvádza na začiatok práce, ešte pred všetky hlavné kapitoly, obsah, resumé, abstrakt a ďalšie povinné súčasti práce.

Ako napísať predhovor v bakalárskej práci?

Čo sa vlastne píše do predhovoru, keď už takmer všetko je napísané v abstrakte, resumé a úvode? V predhovore môžete bez obáv napísať to, prečo ste sa rozhodli pre spracovanie vašej témy záverečnej práce. Či vás k tomu doviedol koníček, rodičia, stredoškolské štúdium, životná situácia, alebo čisto len záujem a zvedavosť. Môžete čitateľa navnadiť, čo všetko sa vo vašej práci dozvie a čo vás na jej písaní najviac bavilo.

Kedy nemusíte písať predhovor?

Keď vám to priamo neurčuje smernica vašej vysokej školy. Ako sme spomínali vyššie, na väčšine vysokých škôl na Slovensku nie je povinný. Napriek tomu však odporúčame jeho napísanie a zakomponovanie do bakalárskej alebo diplomovej práce, ktorú tak dokáže výrazne oživiť a odlíšiť od ostatných.

 

Podklady k dizertačnej alebo rigoróznej práci

Nechajte si vytvoriť podklady k vašej bakalárskej práci u nás. Profesionálni autori a skvelá cena.

Už od 9€
Objednať

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…