Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Povinná účasť na prednáškach: Áno alebo nie?

Ako to funguje vo vašej škole? Nútia vás vyučujúci sedieť na každej jednej hodine a poctivo si písať poznámky do zblbnutia? Alebo vám dajú aj trochu priestoru? Pozrime sa spoločne na problematiku povinných prednášok na slovenských školách.

Je účasť na prednáškach povinná?

 

Kedy je účasť prínosná

Účasť na prednáške je prínosná len vtedy, keď je na nej malý počet študentov a keď je zároveň interaktívna. Ak má prednášajúci zaujať 600 žiakov v aule, ktorí len tupo pozerajú na slajdy na plátne. Malé množstvo študentov sa dokáže aktívne zapájať.

Ako sa dá prednáška nahradiť

V dnešnej dobe je možné prednášku sledovať aj virtuálne, alebo študentov zahrať audionahrávku prednášky a zároveň prezentáciu v powerpointe. Niekedy je skvelou náhradou prednášky aj obyčajné prečítanie si skrípt alebo učebnice.

Ktoré by mali byť povinné

Nemôžeme diskutovať o tom, že prednášky študentov medicíny, veteriny, farmácie a iných odborov, ktoré sú jednoducho povedané dôležitejšie, by mali byť povinné. Medzi takéto odbory môžeme zaradiť aj jadrovú fyziku, architektúru a iné, od ktorých často závisia ľudské životy.

Ktoré naopak nie

Bez akejkoľvek urážky, jednoduchšie odbory nemusia mať povinné prednášky. 99 % vedomostí sa dá získať aj z učebníc. Tie ostatné vám môže vyučujúci odovzdať aj na cvičeniach, alebo na jednej jedine prednáške pred koncom semestra.

Cvičenia a labáky ako záplata

Samotné cvičenia, semináre a labáky vám poskytnú omnoho viac praktických aj teoretických zručností ako akákoľvek prednáška. Je dôležité, aby ste ich navštevovali a aj pri povolených absenciách. Nevynechajte ani jednu a vráti sa vám to na skúškovom.

 

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…