Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Ako si vybrať vysokú školu v zahraničí?

Vyberáte si vašu prvú vysokú školu a na Slovensku, prípadne ani v Českej Republike vás žiadna zo škôl a odborov na nich neoslovila? Nevešajte hlavu, stále máte možnosť podať si prihlášku na rôzne prestížne školy v zahraničí. Čo by ste o výbere mali vedieť?

Ako si vybrať vysokú školu v zahraničí?

 

Jazyk

Vyberte si školu, ktorú zvládnete aj z jazykového hľadiska. Pre zahraničných študentov sa na Erazme vyučovanie upraví najčastejšie do anglického jazyka. Toto však nie je Erazmus, budete pravdepodobne študovať v štátnom jazyku konkrétnej krajiny. To, že ste mali na strednej 4 roky nemčiny nemusí znamenať, že zvládnete štúdium v nemčine.

Náročnosť štúdia

Je to síce smutné, no je to fakt. Zahraničné školy sú lepšie a náročnejšie, ako tie slovenské. Hlavne tie, ktoré sú ďalej na západ. Štúdium na britskej, nemeckej alebo španielskej univerzite bude diametrálne odlišné od štúdia na univerzite v hornej-dolnej.

Financie

Náklady na štúdium v zahraničí môžu až 10-násobne prevýšiť náklady na štúdium na Slovensku. Tu zoženiete intrák za 50 eur mesačne, v Paríži zoženiete byt na periférii za 500 eur mesačne a budete denne 2 hodiny dochádzať do školy. Berte na vedomie aj to, či si zahraničie môžete dovoliť.

Možnosť zamestnania

Ak si chcete na štúdium zarobiť, informujte sa o možnostiach legálneho zamestnania so zdravotným a sociálnym poistením v zahraničí. Zistite si, koľko môžete zarobiť, ako sa platia dane a na aké výhody máte ako študent nárok.

Bezpečnosť

Hnať sa silou mocou na školu do Kolumbie, Brazílie alebo Juhoafrickej Republiky nemusí byť práve najrozumnejšie. Pred výberom lokality sa naštudujte aj niečo o tamojšej kriminálnej aktivite, prírodných katastrofách a iných nebezpečných aspektoch.

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…