Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

3 spoločné znaky najprestížnejších univerzít na Slovensku

Univerzít je na Slovensku vcelku dosť, nehovoriac o vysokých školách bez štatútu univerzity a súkromných vysokých, na ktorých študuje čoraz viac mladých Slovákov.

Poviete si, skvelé, stačí si vybrať. Ale na základe čoho, ktoré kritérium je pri voľbe vysokej školy a odboru to rozhodujúce? Ak je to aj pre vás v prvom rade kvalita danej vysokej školy, možno vám trochu pomôžeme zorientovať sa, ktoré univerzity u nás patria medzi najprestížnejšie, aj čo ich všetky spája.

Najprestížnejšie univerzity na Slovensku

1. Vysoký ranking univerzity

Univerzita Komenského v Bratislave je jedinou vysokoškolskou inštitúciou u nás, ktorú si všímajú aj vo svete. Minimálne tí, ktorí vytvárajú rebríček top univerzít. V rámci Ranking by Academic Performance (URAP) sa dostala UK do prvej päťstovky a v rebríčku QS World University Rankings medzi 700 najprestížnejších univerzít vo svete.

A čo hodnotia dané rebríčky, ktorým dominujú univerzitné veľmoci ako Harvard a Oxford? URAP kladie dôraz predovšetkým na počet vedeckých článkov kombinovaný s počtom citácií prác vedcov, rolu zohráva i vedecká produktivita, význam časopisov danej univerzity, ako aj miera spolupráce danej univerzity s inými, zahraničnými univerzitami, čo je vyjadrené celkovým počtom publikácií, ktoré sú výsledkom tejto spolupráce.

V rámci QS World University Rankings sa zasa hodnotí akademická reputácia, reputácia medzi zamestnávateľmi, pomer študentov a akademických pracovníkov, počet citácií, ako aj úspešnosť pri získavaní zahraničných študentov a akademikov.

Je pre vás toto všetko dôležité? V tom prípade hovoríme, hor sa na prestížnu Univerzitu Komenského!

2. Úspešní absolventi              

Bez ohľadu na rôzne svetové rebríčky, ktorých váhu a vážnosť nechceme nijako znižovať, nie sú to práve úspešní absolventi, ktorí sú najvernejším odrazom a dôkazom prestíže tej-ktorej vysokej školy? Preto, ak by sme sa na to pozreli z tohto uhla, top smermi sú v súčasnosti aj u nás technicky zamerané smery – predovšetkým ekonómia, informatika a strojárstvo. A keďže IT-čkárov a ekonómov nie je, zdá sa, stále dosť, ak na to máte, vyberte sa na jednu z troch najprestížnejších technických univerzít u nás – Ekonomickú univerzitu Slovenskú technickú univerzitu v Bratislave, či Technickú univerzitu v Košiciach.

3. Kvalitný pedagogický zbor a priaznivé študijné prostredie

V neposlednom rade však nič nevynahradí dobrého profesora a príjemné študijné prostredie. Aj tým všetkým by mali disponovať tie najprestížnejšie univerzity nielen u nás a my veríme, že tomu tak aj naozaj je. Veď tí najlepší logicky priťahujú zasa len najlepších, nie?

Ktorá vysoká škola na Slovensku je podľa vás tá naj a prečo? 

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…