Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Vyberám si vysokú školu: Zn. nechcem matiku

Láka Vás vysoká, no už nikdy viac nechcete vidieť nič, čo súvisí s matikou? Predstava, že by Vás po tých otrasných štyroch rokoch na gympli  a vydretej maturite trápila ešte aj na univerzite je taká strašná, že radšej, než by ste mali na výške “naďabiť” na matiku, nepôjdete študovať vôbec? Nezúfajte a nevzdávajte to. Existujú možnosti, ako vyštudovať aj bez matematiky. Len si musíte vybrať tú správnu vysokú školu a študijný odbor, kde na nič s matematikou súvisiace nenarazíte. Ktoré to sú?

Talentovaným šťastie praje

Vy všetci, ktorí máte talent na spev, tanec, krásne kreslíte alebo ste rodení herci, môžete si gratulovať. V prípade, že sa prihlásite na jednu z umeleckých vysokých škôl, máte po starostiach. Pravdaže, podmienkou prijatia je v týchto prípadoch úspešné zvládnutie talentových skúšok, ktorými prejdú len tí skutočne nadaní a odhodlaní mladí umelci. Ak ste jedným z nich, s matikou sa už nikdy viac trápiť nebudete. Minimálne v škole nie.

Na Slovensku máte na výber hneď z niekoľkých vysokých škôl a fakúlt. V Banskej Bystrici sa nachádza Akadémia umení s troma fakultami – Fakulta dramatických umeníFakulta múzických umení Fakulta výtvarných umení. V neďalekej Banskej Štiavnici nájdete Hudobnú a umeleckú akadémiu Jána Albrechta a v Bratislave zasa sídli renomovaná Vysoká škola múzických umení (Divadelná fakultaFilmová a televízna fakultaHudobná a tanečná fakulta), ako aj Vysoká škola výtvarných umení.

Právo  a medicína

Komu sa chce študovať, veľa a tvrdo, avšak s podmienkou, že to nebude nič matematické, ten sa môže odhodlať ísť na niektorú z právnickych či lekárskych fakúlt. U nás ich máme hneď niekoľko, za všetky spomeňme Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave či Právnickú fakultu Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

Masmediálka

V súčasnosti je jedným z najobľúbenejších študijných zameraní Masmediálna komunikácia. Nečudo, každý chce byť mediálnou hviezdou v spravodajstve či zábavných televíznych formátoch, a tak sa s vidinou budúcej slávy stovky mladých Slovákov hlásia na „masmediálky“ po celom Slovensku. Avšak tento odbor, podobne ako spríbuznená žurnalistika vyžaduje výborné znalosti slovenského jazyka. Pravopis a štylistika pre Vás nesmú byť španielskou dedinou a zväčša sa tieto Vaše vedomosti overia hneď pri prijímačkách, ktorých súčasťou je talentová (praktická) časť, vrámci ktorej musíte vytvoriť samostatný text, najčastejšie esej či úvahu, prípadne si otestujú iné Vaše mediálne zručnosti.

Odbor Masmediálna komunikácia, prípadne Masmediálne štúdiá môžete vyštudovať aj na Prešovskej univerzite alebo v Trnave na Univerzite sv. Cyrila a Metoda.

A čo ešte?

Matika Vám nehrozí ani pri štúdiu cudzích jazykov, napríklad ak študujete tlmočníctvo, prípadne na podľa mnohých najľahšom študijnom odbore, na sociálnej práci.

Ale povedzme si úprimne, študovať iba „niečo“, len nech vyštudujeme vysokú, asi veľký zmysel nemá. Tak si vyberte svoj budúci študijný odbor starostlivo, a nielen s dôrazom na „neprítomnosť“ Vášho najneobľúbenejšieho predmetu – matematiky. Ak sa neviete rozhodnúť a potrebujete poradiť, sme tu pre Vás aj my.

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…