Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Vyskúšajte tieto techniky na sústredenie

Neviete sa prinútiť k práci, k písaniu diplomovky alebo bakalárky, alebo dokonca ani k učeniu? Nemusíte sa tomu čudovať, s rovnakým problémom zápasí azda každý normálny človek. Dnes sa však pozrieme na tipy, ktoré vám pomôžu odhodiť nežiadané rozptylovače a zamerať sa viac na prácu.

 

 

Pomodoro

Poznáte techniku pomodoro? Táto technika, ktorá sa volá rovnako, ako paradajky po taliansky, má veľmi veľkú úspešnosť na celom svete. S paradajkou súvisí preto, lebo na jej prevedenie sa používa kuchynská minútka, ktorá má najčastejšie tvar paradajky. Jednoducho pracujete v intervaloch 25 minút a oddychujete po každom 5 minút. Minútka vám má pomôcť sledovať čas a odzvoniť pauzu a prácu.

Princíp trestu

Skúšali ste sa za zlú prácu alebo prokrastinovanie potrestať? Vyskúšajte to. Je len na vás, či zvolíte fyzické alebo psychické tresty. Či si nedáte sladkosť, pošticujete sa za vlasy alebo si rozbijete mobil o zem. Každopádne trest vždy pomáha, no je ťažké trestať samého seba, preto túto techniku nezvládne každý.

Princíp odmeny

Za každý bod dokončenej práce sa skúste odmeniť, je to totiž jediná možnosť, ako si môžete vychutnať plody dokončenej roboty okamžite. Stanovte si cieľ a keď ho splníte, odmeňte sa. Pri väčších cieľoch si niečo kúpte, ale vždy až keď cieľ naozaj dokončíte.

Vypnite internet

Internet je prokrastinačný nástroj číslo jedna. Väčšina ľudí s ním dnes musí pracovať, no aj to sa dá obmedziť. Zakážte v prehliadači stránky, ktoré vás rozptylujú, a ideálne aj s heslom ktoré vám napíše niekto iný, aby ste sa na ne za žiadnu cenu nedostali.

Zmeňte prostredie

Neviete sa sústrediť doma na gauči? Choďte von! Do kaviarne, do parku, k rodičom, do pivnice. Všade, kde sa budete cítiť kreatívne. Jednoduchá zmena stoličky vás dokáže nakopnúť k úplne novým výkonom pri práci aj štúdiu.

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…