Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Bakalárska práca z psychológie sa môže stať aj prípadovou štúdiou

V dnešnej dobe je naozaj problém vymyslieť si dobrú tému bakalárskej práce. Všetko možné aj nemožné už bolo 100-krát napísané a originálnych tém je ako šafranu. My sme pre vás nachystali niekoľko tipov na témy bakalárok z odboru psychológie, s ktorými určite vystúpite z davu nudných tém a kompilátov cudzích myšlienok.

Psychológia a bakalárska práca

Bakalárska práca alebo diplomová práca zo psychológie sa môže stať vaším celoživotným dielom v pravom slova zmysle. Ak tému správne naštartujete už na bakalárskom stupni, na magisterskom ju môžete rozšíriť a na rigoróznom konaní dokončiť. Dôležité je vybrať si rozsiahlu tému, ktorú je možné spracovávať postupne, rozšíriť ju o viac informácií, rôznych uhlov pohľadu či dokonca porovnanie viacerých prístupov s odstupom času. Čo všetko môžete v bakalárke zo psychológie spracovať? 

Vyberte si konkrétnu skupinu obyvateľstva

Nerobte všeobecnú tému, analýzu niečoho, čo už analyzované bolo, alebo kompilát iných odborných prác. Vyberte si konkrétnu skupinu obyvateľstva v KONKRÉTNOM regióne a čase (ľudia bez domova v Bratislave v roku 2022, Marginalizované rómske komunity na východe v roku 2023, Zdravotne znevýhodnení ľudia vo veku 50 + rokov a ich schopnosť sa zamestnať). Následne môžete pristúpiť k ďalším častiam práce.

Spracujte vybranú hypotézu

S vybranou skupinou následne môžete spracovať konkrétny problém. Dokážu sa zdravotne znevýhodnení ľudia alebo marginalizovaní občania zamestnať? V akom odvetví pracujú a v ktorom regióne majú lepšie možnosti? Ako tento stav vplýva na ich mentálne zdravie z pohľadu psychológie? Alebo aké psychologické dôvody stoja za závislosťou na alkohole a následnou stratou bývania konkrétnych ľudí na ulici?

Porovnajte výsledky s inými podobnými prácami

Je dosť možné, že podobnú prácu už niekto s rovnakou komunitou ľudí spracoval, ale napríklad pred 20 rokmi a v inom regióne. Takéto práce vám ponúknu skvelý oporný bod. Môžete sa nimi nielen inšpirovať, ale aj s nimi porovnať svoju vlastnú prácu a napríklad ukázať, ako sa mentálny stav nejakej skupiny obyvateľstva mení v čase a priestore.

Urobte závery a navrhnite riešenia

Mohol by štát investovať viac prostriedkov do psychologických protialkoholických poradní? Ako pomôcť ľuďom, ktorí sa vyrovnávajú so stratou bývania alebo s nemožnosťou sa zamestnať? Konkrétne návrhy vo vašej práci môžu byť odrazovým mostíkom pre rôzne neziskové organizácie, ale aj štát.

 

Podklady k bakalárskej práci

Nechajte si vytvoriť podklady k vašej záverečnej práci u nás. Profesionálni autori a skvelá cena.

Už od 9€
Objednať

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…