Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Ekonomická univerzita v Bratislave - vysoká škola ekonómov

Chystáte sa na vysokú? Na ktorú fakultu ste si podali prihlášku? Zaujímate sa o humanitné smery alebo ste skôr ekonomicky zameraní? Predstavujeme Vám najstaršiu a najznámejšiu vysokú školu ekonomickú – Ekonomickú univerzitu v Bratislave.

História EUBA

Ekonomická univerzita v Bratislave sa hrdí mnohými prvenstvami. Od svojho vzniku si prešla viacerými zmenami, ktoré sa týkali zmien názvu, zamerania, obsahu štúdia, ale aj organizačnej štruktúry. Ekonomická univerzita v Bratislave (EUBA) je vôbec najstaršou vysokou školou ekonomického zamerania na Slovensku. Vznikla ešte v roku 1940 ako pôvodne súkromná Vysoká obchodná škola v Bratislave, no v roku 1945 bola zoštátnená a premenovaná na Slovenskú vysokú školu obchodnú. O štyri roky neskôr, v 1949 bol jej názov znova zmenený, tentoraz na Vysokú školu hospodárskych vied a od roku 1952 opäť na Vysokú školu ekonomická. Takto sa nazývala až do roku 1992, kedy dostala vysoká škola aktuálne meno a stala sa z nej Ekonomická univerzita v Bratislave.

Absolventi Ekonomickej univerzity v Bratislave

Keďže je to už nejaký rok, čo EUBA existuje, za ten čas sa tu vystriedalo mnoho študentov. Vyše 75 000 absolventov, také sú oficiálne štatistiky. A to je veru slušné číslo, ako isto uznáte. V súčasnosti na najznámejšej ekonomickej univerzite u nás študuje viac ako 14 000 študentov.

Fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave

Ekonomická univerzita v Bratislave poskytuje vysokoškolské vzdelávanie v 18 akreditovaných študijných programoch 1. stupňa vysokoškolského štúdia, v 31 študijných programoch 2. stupňa štúdia a v 16 študijných programoch 3., t.j. doktorandského stupňa štúdia na 6 fakultách v Bratislave a na jednej fakulte v Košiciach. Sú to tieto:

-  Fakulta aplikovaných jazykov

-  Fakulta hospodárskej informatiky

-  Fakulta medzinárodných vzťahov

-  Fakulta podnikového manažmentu

-  Národohospodárska fakulta

-  Obchodná fakulta

-  Podnikovohospodárska fakulta Košice

Okrem mnohých iných aktivít EUBA administruje multiregionálne programy v oblasti vysokého školstva, ako je CEEPUS, ERASMUS, Letná škola Danubia a ďalšie. Univerzita taktiež úspešne absolvovala medzinárodnú evalváciu, vykonanú Európskou asociáciou univerzít (EUA).

Študovať v EUBA je výsada

Ekonomická univerzita v Bratislave je právom hrdá na to, že jej absolventi sú schopní uplatniť sa vo všetkých sférach národného hospodárstva, pôsobia tiež na rôznych stupňoch riadenia ekonomiky, mnohí dokonca reprezentujú našu krajinu na významných postoch v zahraničí. Za všetkých úspešných absolventov EUBA spomeňme Richarda Sulíka, Ivana Mikloša či Andreja Babiša.

Tak čo, zaradíte sa medzi nich aj Vy?

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…