Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Formálne úpravy záverečnej práce I.

Ešte pred samotným začiatkom tvorby bakalárskej či diplomovej práce je potrebné si uvedomiť, že tento text je vašou koncovou prácou, preto by mal mať príslušnú štruktúru aj formálnu úpravu.

Aj tá najobsažnejšia, tematicky zaujímavá záverečná práca totiž neobstojí, ak si nedáte pozor na presné citácie, členenie na odseky a iné, podstatné „detaily“.

Na čo všetko teda pri jej písaní nemožno zabudnúť?

 

Stanovte si základné časti vašej bakalárky

Hneď na úvod si vypracujte prehľadnú štruktúru, aby ste sa vedeli ďalej pohnúť.

Obal práce - jeho presná šablóna tvorí súčasť smerníc tej-ktorej univerzity.

Titulná strana – podobne ako obal tu veľa nenavymýšľate, je totiž tiež obsahom smernice, kde je uvedený jej presný vzor.

Predhovor a zoznam tabuľkového aj grafického spracovania práce – toto nebýva povinné, tabuľky či grafy sa vyžadujú najmä pri technicky zameraných bakalárkach alebo diplomovkách.

Ak si ujasníte tieto úvodné záležitosti, je dobré si rozčleniť zvyšok plánovaného textu záverečnej práce – jej jadro.

 

Tvoria ho:

Úvod – má obsahovať hlavný cieľ práce, jej zameranie, dôvody, prečo práve daná téma a tiež by ste mali stručne, no výstižne pomenovať jednotlivé kapitoly. Úvod sa preto píše zvyčajne až v závere, keď už máte jednotlivé kapitoly vypracované.  

Kapitoly – samotný text vašej záverečnej práce. Zväčša je rozdelený práve do kapitol, prípadne niekoľkých podkapitol.

Záver – najdôležitejšia súčasť vašej práce. Mal by obsahovať predovšetkým odôvodnenia, že ste naplnili jej hlavný cieľ aj prínos samotného autora.

Zoznam použitej literatúry – ten sa spisuje počas písania práce, aby ste náhodou nezabudli spomenúť nejaký podstatný zdroj, z ktorého ste pri jej tvorbe vychádzali. A takto zbytočne byť neskôr obviňovaný z kopírovania, až plagiátorstva, by ste zrejme nechceli.

Preto pozor na zdroje a presné citácie!

Prílohová časť – toto je posledná časť bakalárky, respektíve diplomovky, avšak zväčša nepovinná. V nej zhromaždíte všetky dokumenty aj iné zdroje, ktoré ste pri písaní práce použili.

Keď ste toto všetko zvládli, môžete sa pustiť do písania samotnej práce.

O tom však niekedy nabudúce...

 

Pozrite si aj iné z našich blogov.

Alebo Vás zaujíma Prečo som založil VSpráce.sk?

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…