Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Praktická časť diplomovky je veľmi dôležitá. Ako nám s ňou môže pomôcť leto?

Teoretická časť diplomovej práce je v podstate len kompilát rôznych úvah známych vedcov a autorov. Čo však teoretická časť? Máte na jej vypracovanie dostatok dát? Práve leto je obdobím, počas ktorého môžete tieto dáta získať. Kde konkrétne by ste ich mali hľadať najviac?

Práca v labáku

Všetci chemici, budúci farmaceuti a biológovia pravdepodobne strávia leto vo vlastnom alebo školskom laboratóriu. Na tisícky laboratórnych pokusov máte dostatok času, a hlavne labáky nebudú plné študentov, ktorí znechutene absolvujú po večeroch povinné cvičenia z nejakého predmetu.

Terénny výskum

Geológovia, geografi, ale aj urbanisti môže navštíviť stovky miesta, zobrať si vzorky pôdy, nakresliť plány, prezrieť a analyzovať stav nových budovaných projektov a podobne. Cestovanie po Slovensku máte zadarmo a z každého navštíveného miesta si môžete odniesť cenné dáta do diplomovej práce.

Fotodokumentácia

Zober foťák alebo svoj drahý iPhone a vydaj sa na miesta, ktoré opisuješ v diplomovej práci. Porob pár kvalitných fotografií a použi ich v práci. Okrem perfektnej pridanej hodnoty získaš originálne zábery, čiže nemusíš uvádzať autora a jednoducho ich všetko môžeš prezentovať ako vlastné.

Dotazníky a rozhovory

Spracovávaš sociálnu tému? Marginalizované rómske komunity, bezdomovci, alebo potrebuješ len názor obyvateľov nejakej bratislavskej mestskej časti na určitú pálčivú tému? Vypracuj dotazník a hor sa do ulíc. Čudoval by si sa, koľko ľudí je ochotných zodpovedať na všetky zaujímavé otázky.

Aj botanici sú šťastní

Každý botanik alebo environmentalista, ktorý skúma percento nejakej látky vo vybranej rastline alebo nové spôsoby pestovania, má celé leto na to, aby si nasadil dostatok pokusných exemplárov a získal z nich všetky potrebné informácie. Ak si vyberie nejakú užitočnú rastlinu, vytvorí si aj zásoby kvalitných domácich byliniek, ovocia alebo zeleniny.

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…

Praktický sprievodca študenta pred nástupom na vysokú školu

Leto medzi maturitou a začiatkom novej etapy na vysokej škole je z pohľadu študenta najdlhšie, aké mu náš školský systém pon…

Najčastejšie gramatické chyby II: Ktorí / ktorý a mi/my

  V ďalšom pokračovaní seriálu o gramatike nadviažeme na populárny článok Najčastejšie gramatické chyby, ktoré už nikdy nesprav…