Táto stránka využíva v rámci poskytovania služieb cookies. Pokračovaním v prezeraní stránky súhlasíte s ich používaním. Viac informácií vrátane informácií o ich odstránení a vypnutí nájdete TU

Ako sa pripraviť na prijímacie skúšky na vysokú školu

priprava na prijimacky na vysoku skolu

 

Opakuje sa to každoročne, noví absolventi stredných škôl sa musia rozhodnúť o ďalšom smerovaní ich života. Výber vysokej školy a fakulty je rozhodujúcim medzníkom veľkej väčšiny mladých ľudí. Výber je naozaj široký a keď vezmeme do úvahy aj zahraničné vysoké školy je si z čoho vyberať a naozaj to môže byť jedno z najťažších a z najpodstatnejších rozhodnutí v  živote človeka. Napriek tomuto faktu sa netreba príliš znepokojovať, práve naopak, základom je triezvy pohľad na vec, systematickosť a čistá myseľ bez zbytočného stresu.

Poraďte sa a zbierajte informácie

 Dôležité je urobiť si nejaký všeobecný prehľad ako prijímacie pohovory na takej vysokej škole vlastne prebiehajú a čo od toho čakať. Ideálne je poradiť sa, porozprávať sa s niekým kto si tým už prešiel v minulosti, ideálne nie až v tak dávnej minulosti. Netreba sa báť klásť otázky na všetko čo Vás zaujíma, to je prvý dobrý krok v celej mozaike, ktorú si začínate postupne skladať.

Márnym krokom by nemusela byť aj návšteva konkrétnej školy o ktorú máte záujem buď individuálne alebo formou “dňa otvorených dverí”. Môžete využiť to, že tam ste a opýtajte sa samotných študentov ako prijímačky prebiehali z ich pohľadu, navštívte aj študijné oddelenie, kde Vám tiež môžu dať cenné informácie.

Určite Vám radi odpovedia a možno aj ponúknu dobré rady. Je fajn položiť tieto otázky.

Ako samotné prijímacie skúšky prebiehajú?

Aké sú požiadavky, kritériá prijatia?

Na čo sa pripraviť, čomu prikladať dôležitosť?

Dôležité je správne zhodnotiť svoje vedomosti a aj predpoklady, k tomu môžu dopomôcť rôzne skúšobné predprípravné testy. Mnohé vysoké školy si vydávajú svoje vlastné zbierky, okruhy otázok z prijímacích pohovorov z minulých rokov. Pokiaľ sa chcete svedomito pripraviť a mať prehľad aké otázky sa na teste môžu vyskytnúť, aká je štylistika otázok a na čo sa zamerať určite si takúto zbierku zaobstarajte, existujú rôzne porovnávacie testy ako sa otestovať doma.

Venujte príprave dostatočný čas

Každá vysoká škola zverejňuje vopred termíny prijímacích pohovorov a preto akonáhle zistíte tento termín neplytvajte svojim časom. Nenechávajte si prípravu na poslednú chvíľu, lebo práve tým sa vystavíte stresu a riziku, že budete neúspešným. Systematicky si zistite informácie, pozháňajte  materiály na štúdium a začnite s učením.
 

Sústreďte sa

Učenie si nastavte tak aby ste boli efektívny a bolo to pre Vás motivujúce. To znamená nesedieť nad knihami, skriptami, poznámkami príliš dlho, neefektívne. Skôr si čas rozvrhnite na etapy kde sa strieda krátke intenzívne hodinové až dvojhodinové učenie s pauzou. Počas pauzy naozaj doprajte relax nielen očiam ale aj hlave. Nepozerajte vtedy do mobilu alebo televízora. Radšej okysličte mozog na čerstvom vzduchu formou prechádzky. Váš zrak si tiež potrebuje oddýchnuť a preto zmeňte vzdialenosť na ktorú sa pozeráte, kým ste doteraz namáhali oči čítaním zblízka, teraz urobte pravý opak a pozorujte okolitý vzdialený svet, vtáky na oblohe, listy na stromoch, panorámu v diaľke. Takáto prestávka by mala trvať aspoň 20 minút, po nej bude vaša hlava opäť schopná sa štúdiu venovať naplno. Nenechajte sa vyrušovať, počas učenia je dôležitá koncentrácia.

Kľúčom je systematickosť, správne nastavenie učenia, ktoré je pravidelné každý deň s priebežným opakovaním toho čo ste sa už naučili. Opakovaním si zabezpečíte, že naučené poznatky len tak z hlavy nestratíte ale uložia sa Vám do dlhodobej pamäte.

Aby ste sa vyhli kontraproduktívnemu stresu a tréme na skúškach, určite si priebežne robte doma cvičné testy na čas, ktoré Vás dokážu aspoň troška pripraviť na reálnu skúškovú situáciu a zároveň vďaka nim zistíte ako na tom vedomostne ste a na čom treba ešte popracovať.

Mnohé vysoké školy umožňujú záujemcom o štúdium na ich škole zapísanie sa do nultého ročníka prípadne usporadúvajú rôzne prípravné kurzy na ich prijímacie pohovory. Zistite si či aj tá vaša škola niečo takéto ponúka a určite zvážte tento program, poskytuje totiž tie najvyššie šance ako uspieť a byť prijatý na štúdium.

Veľa šťastia na ceste k vysnívanej kariére.

Galéria Ako sa pripraviť na prijímacie skúšky na vysokú školu

Efektívne učenie na skúšky - ako sa naučiť veľa za krátky čas

  Učenie na vysokej škole môže byť časovo aj tematicky náročné, ale sú existujú metódy, ako sa naučiť veľa za krátky čas. V tomto čl…

Prokrastinácia vysokoškolských študentov. Príčiny, následky a ako s ňou bojovať

Prokrastinácia - odkladať úlohy na neskôr. Pre mnohých študentov vysokých škôl je to nepriateľ, ktorý ich sprevádza po celú…

Ako získať prax už počas školy?

V súčasnom konkurenčnom svete práce je získanie praxe už počas školy kľúčové pre budúcich absolventov. Firmy čoraz častejšie vyžadujú…